top of page

Koken met: Aardappeltjes à la mama van Kim


Ons eerste ‘koken met’ is samen met Toos, de mama van Kim. In het verleden heeft ze dit gerecht een keer voor ons gemaakt en dat was smullen. Als je de heerlijke geuren van de groenten, aardappels en kruiden ruikt zijn je ogen groter dan je maag, want het vult behoorlijk. We waren het al snel met elkaar eens dat we dit recept op wearefoodjunkies.com wilden delen. En we hadden geluk, want Toos wilde de lekkere aardappeltjes samen met ons maken. In de supermarkt zie je vaak van die kant en klare roerbak aardappelen met groenten. Ten eerste is zo’n kant en klaar pakketje in verhouding best prijzig en natuurlijk veel minder lekker dan wanneer je zelf aardappels bakt en verse groenten en kruiden gebruikt. Daardoor was Toos geïnspireerd om zelf gebakken aardappeltjes met groenten te bereiden en voegde ze zelf naar smaak verschillende ingrediënten toe. Eigenlijk is het een recept waarvan je denkt: dat had ik ook zelf kunnen bedenken, maar wat je dan niet hebt gedaan. Het is makkelijk en je kunt met veel ingrediënten variëren. Ideaal toch?! Uiteraard hebben we geholpen in de keuken en Toos had een duidelijke visie wat er moest gebeuren. Opvallend was hoe ze meedacht over de fotografie. Zo had ze de ingrediënten al gezellig bij elkaar gezet en had ze tips over hoe we iets op de foto konden zetten. Handig hoor! Wij hebben er een heerlijk stukje gemarineerde kipfilet omhuld in spek bij gegeten, maar in feite kan je elk stukje vlees of vis erbij serveren – of als vegetariër gewoon niets ;-).

Bereidingstijd Voorbereiding: 30 minuten Oventijd: 15 á 20 minuten Ingrediënten (4-5 personen)

* 12 medium aardappelen  * 200 gram spekjes  * 5 bosuitjes, in ringetjes  * 4 rode uien, gesnipperd  * 4 teentjes knoflook, fijngesneden  * 2 zoete puntpaprika’s, in stukjes gesneden  * Tijm, fijngesneden  * Oregano, fijngesneden  * Cayennepeper  * Zout 

Hoe? Zo! 

Snij de groenten en de kruiden. Schil de aardappelen en breng ze aan de kook. Draai het vuur uit zodra het water kookt en laat de pan 5 minuten staan. Bak ondertussen de spekjes uit. Giet vervolgens de aardappelen af en laat ze afkoelen in een vergiet of in een pan.

Verwarm de oven voor op 180°C. Als de aardappelen zijn afgekoeld kun je ze in plakjes snijden. Bak de schijfjes in een pan met boter of olie, tot dat ze lichtbruin kleuren. Leg de aardappelschijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak kort alle groenten met de knoflook in een wok of pan. Strooi de groenten en spekjes over de aardappelen en bestrooi het geheel met de tijm, oregano, cayennepeper en eventueel wat zout. Zet de aardappelen voor 15 á 20 minuten in de oven.

Tip: je kan variëren met alle soorten groenten en kruiden. Voeg bijvoorbeeld champignons toe: ook erg lekker.

Enjoy!

Liefs Nicky, Kim en Daphne

#kokenmet #aardappeltjes #gebakken #aardappelen #aardappels #groentes #vegatarisch #koken

bottom of page