top of page

Moussaka VS Lasagne


Tijd voor een nieuwe versus en dit keer twee gerechten die veel van elkaar weg hebben, maar qua smaak totaal niet te vergelijken zijn. De Griekse moussaka en de Italiaanse lasagne: wie kent ze niet?

Grieks en Italiaans eten, lekker! Beide recepten zijn makkelijk om zelf te maken, dus een pakje Wereldgerechten kan je in het vervolg gerust laten staan. Het duurt wel iets langer, maar dat zijn de smaken meer dan waard ;-). En een goede voorbereiding is het halve werk.

Moussaka VS Lasagne

Maar dan luidt de vraag: welke variant is ons favoriet? Eigenlijk is het geen vraag, maar een dilemma. Zowel de moussaka als de lasagne waren erg lekker. Kim, ook wel bekend als aubergine-lover, moet toegeven dat de lasagne heeft gewonnen. Hij zit nog steeds in haar hoofd en zoals ze zelf zegt: "Er gaat niets boven een goede originele lasagne. En hij is super goddelijk en makkelijk te maken'. Nicky sluit zich hier bij aan: "Lasagne is één van mijn favoriete gerechten. Ik heb de moussaka een kans gegeven, heb er zelfs nog een keer van opgeschept om van de heerlijke smaak te genieten. Maar de lasagne schaal zou ik uitlikken, wanneer niemand kijkt". We zijn bij deze VS eensgezind. Daphne kan niet achterblijven en beaamd dat ze ook de lasagne boven de moussaka verkiest: "Bij het proeven van de lasagne dacht ik meteen: wat een lekkere kruiden en smaak". Dat vond ze ook van de moussaka, maar Daphne sluit zich aan bij Kim en Nicky: "Wat kan ik nog zeggen, de lasagne is het lekkerst en alles is al gezegd". De moussaka was ook superlekker, maar de lasagne net iets lekkerder. Maar ja,. smaken verschillen hé?! Wat is jouw favoriet?

MOUSSAKA

Totale bereidingstijd: 1,5 uur Voorbereiding: 10 minuten Oven: 40-50 minuten

Ingrediënten (4 personen) * 750 gr rundergehakt * 1 kg aubergines * 10 gr peterselie * 1 ui * 2 eieren

* 60 gr boter

* 1 el tomatenpuree

* 4 el rode wijn

* 4 el water

* 40 gr brood (2 grote sneden)

* 30 gr bloem

* 500 ml melk

* ½ tl kaneel

* 40 gr Parmezaan

* Zout en peper

* Olie voor de aubergines

Handig Keukenmachine of blender

Hoe? Zo!

Spoel de aubergines schoon, snijd de steelaanzet weg en verwijder een paar repen van de steel. Snijd de aubergines in lange plakken. Leg de aubergines in een zeef, bestrooi ze met zout en leg er iets zwaars op. Laat ze tijdens de rest van de voorbereidingen hun vocht afstaan.

Was en droog de peterselie en haal de blaadjes eraf. Snijd de peterselie blaadjes fijn, evenals de ui. Klop de eieren een beetje los.

Smelt de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de uien ongeveer 5 á 10 minuten, tot ze wat kleur krijgen en zacht zijn. Voeg het gehakt toe en voeg zout en peper naar smaak toe.

Voeg de tomatenpuree, de peterselie, de wijn en het water toe. Roer door elkaar heen en laat alles pruttelen tot het vocht is opgenomen. Laat vervolgens het mengsel afkoelen.

Haal de korsten van het brood en maak broodkruim in een blender of keukenmachine. Smelt de rest van de boter op een laag vuur. Voeg de bloem toe en roer er een gladde massa van en blijf roeren totdat er een schuimige massa is ontstaan. Haal van het vuur en roer de helft van de melk er door heen. Als de melk goed is opgenomen, voeg je de rest van de melk toe en blijf je roeren tot de saus glad is. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Breng de saus met gehakt weer aan de kook. Laat de saus al roerend 5 minuten pruttelen; hij moet romig zijn. Giet wat saus bij de eieren, roer, voeg de rest toe en zet de pan op laag vuur. Roer 2 minuten. Zet de pan apart.

Spoel de aubergines af en dep ze droog. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met olie. Verhit de oven tot 200 graden en zet het rooster in het midden van de oven. Grill ze in ongeveer 5 á 7 minuten.

Doe de kaneel, de helft van het broodkruim en de helft van de kaas bij de gehaktsaus en roer er doorheen.

Strooi het overige broodkruim in een grote ovenschaal. Leg er 1 of 2 lagen aubergine op. Verdeel daarover de helft van het gehakt met wat saus. Leg daarop weer 1 of 2 lagen aubergine en verdeel er de rest van de gehaktsaus er over en voeg de bechamelsaus toe. Blijf dit herhalen totdat de aubergine en het gehaktmengsel op zijn. Eindig met de saus en bestrooi alles met geraspte kaas en zet het 40 á 50 minuten in de oven. Als de moussaka mooi goudbruin is, is hij klaar. Haal het uit de oven en laat even 5 tot 10 minuutjes staan, voordat je het aansnijdt.

Tip: Weinig tijd? Je kan ook de aubergines met zout bestrooien voordat je ze in de grill legt in plaats van ze uit te lekken.


LASAGNE

Totale bereidingstijd: 1,5 uur Voorbereiding: 5 minuten Oven: 45 minuten

Ingrediënten (4 pers) * 2 el olijfolie * 1 rode ui, gesnipperd * 300 gr winterpeen, in dunne plakjes * 2 stengels bleekselderij, in boogjes * 350 gr rundergehakt

* 70 gr tomatenpuree

* 200 ml volle melk

* 720 ml passata di pomodoro

* 250 gr lasagnebladeren

* 180 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Bechamelsaus

* 50 gr boter

* 60 gr bloem

* 500 ml volle melk

Hoe? Zo!

Verhit olie in een koekenpan. Fruit de ui, winterpeen en de bleekselderij op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak al roerend op een middelhoog vuur. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe. Bak nog 2 minuutjes en voeg zout en peper toe naar smaak.

Voeg de melk toe en laat deze op een laag vuur inkoken. Daarna voeg je de passata toe en breng je de saus aan de kook. Laat het 45 minuten zachtjes door koken.

Ondertussen maak je de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Meng de bloem er door en laat 3 minuten garen. Voeg al roerende de melk in etappes toe. Blijf roeren totdat de melk is opgenomen en voeg dan vervolgens een nieuwe scheut toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op een zacht vuurtje 3 minuten koken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Voeg de saus toe in een ovenschaal en maak laagjes: voeg de lasagne bladeren toe, vervolgens weer wat saus, lasagna bladeren, saus en de bechamelsaus en als laatste de kaas.

Bak in ongeveer 40 minuten in het midden van de oven goudbruin. Haal de ovenschaal uit de oven en laat voor ongeveer 10 minuten de schaal afgedekt met aluminiumfolie rusten.

Enjoy! Liefs Nicky

Bronnen: Moussaka - Kookschool 2

#koken #lasagne #moussaka #ovenschotel

bottom of page