top of page

Koken met Hans: Kabeljauwfilet met witte wijnsaus


Hans (mijn papa) begon als 15 jarige te werken in de horeca. Al snel wist hij wat zijn passie is: koken. Al ruim 47 jaar werkt Hans in de horeca, waar hij alles heeft doorlopen. Als chefkok heeft hij niet stil gezeten: zo heeft hij eigen restaurants gehad en een kookboekenverzameling van ongeveer 300 boeken. We hebben het dus niet van een vreemde; het koken én het sparen van kookboeken.

Tijdens het koken met Hans vliegen er af en toe wat chef-waardige termen om onze (mijn zus en ik) oren. Maar ze betekenen vaak de makkelijkste dingen. Dat komt overeen met het recept wat we samen hebben gemaakt. Een kabeljauwfilet op een bedje van sperzieboontjes met witte wijnsaus. Het eindresultaat ziet er toch prachtig uit? En je hebt het gerecht binnen 20 minuten op tafel. Een toegankelijk recept en smullen gegarandeerd!

Enne kabeljauwfilet is een fijn stukje vis, want er zitten geen graatjes in!

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten (4 personen) * 240 gr kabeljauwfilet * 600 gr sperzieboontjes * 250 cc slagroom * 100 gr boter + extra voor te bakken * 1 ui, gesnipperd * 1 dl witte wijn

Bestel je boodschappen online!

Hoe? Zo!

Smelt een aardige klont boter in een pan. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Voeg peper en zout toe aan de kabeljauwfilet.

Wanneer er geen luchtbelletjes meer zijn in de boter voeg je de kabeljauwfilet toe. Bak de vis om en om op een hoog vuur voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Beweeg de pan en of de vis regelmatig. Wanneer je dit niet doet zal de kabeljauw aan de pan vast gaan plakken, door de eiwitten die vrij komen. Het gevolg is dat de vis uit elkaar valt en dat wil je natuurlijk niet.

Haal de kabeljauw uit de pan en leg deze op een bakplaat. Giet een beetje boter uit de pan (van de vis) en sauteer de gesnipperde uitjes. Sauteren? Dit is een kooktechniek die wat weg heeft van roerbakken. In weinig boter bak je op een hoog vuur de uitjes. Let op: niet bruin, maar glazig. De uitjes blussen we af met de witte wijn en voegen we de slagroom toe. Tijdens het inkoken verdampt de alcohol. De saus laat je op gevoel tot de helft inkoken tot een mooie dikke saus. Tot slot een beetje suiker, als tegenhanger van de zuurgraad van de witte wijn.

Ondertussen zet je een pan met water op, voor de boontjes. Kook de boontjes 7 minuten, niet te gaar en niet te knapperig. ‘Mooi medium’ aldus Daphne.

Als het water kookt, zet je de bakplaat met kabeljauw in de oven. Deze bak je voor ongeveer 8 minuten.

Giet de boontjes af en haal de kabeljauw uit de oven. Beleg de borden met boontjes en leg daarop de kabeljauwfilet. Verdeel de saus eromheen.

Enjoy! Liefs Nicky

#kokenmet #koken #kabeljauw #kabeljauwfilet #boontjes #wittewijn #wittewijnsaus #wijnsaus #vis

bottom of page