top of page

Madeleines met beurre noisette


Deze madeleines zijn zo lekker! Komt voornamelijk door de beurre noisette. Beurre noisette is bruin gebakken boter, wat de Fransen ook wel hazelnootboter noemen. Het ruikt een beetje naar caramel. En de bruin gebakken boter geeft de cakejes een heerlijke smaak. Ik ben er dol op!Bereiding:  10 minuten, koelkast 20 minuten tot 1 nacht, oven 7 minuten  Ingrediënten (ongeveer 20 stuks) 

* 150 gr boter + extra voor invetten * 150 gr suiker * 3 eieren * 150 gr bloem + iets extra’s * Snuf zout * 1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt * rasp van ¼ citroen * Poedersuiker

Handig 

Madeleines bakvorm, zeef

 Hoe? Zo! 

Zet een pannetje met de boter op middelhoog vuur. De boter mag donker gaan kleuren en naar karamel gaan ruiken. Qua kleur ziet het er ongeveer uit als een kopje thee. Giet het boter af en zorg dat er zo min mogelijk van het bezinksel mee komt. Laat het iets afkoelen.

Klop de eieren en de suiker licht en schuimig. Spatel de bloem, rasp van de citroen, de snuf zout en het merg van het vanillestokje er door heen.

Voeg het botermengsel bij het beslag en spatel dit er doorheen tot dat het goed is opgenomen.

Je kunt het beslag in de kom laten, maar het ook in een spuitzak doen. Laat het beslag minstens 20 minuten rusten in de koelkast. Tip: als je ze een nacht in de koelkast laat liggen, worden ze nog lekkerder!

Verwarm de oven voor op 220 graden en vet je bakblik in met gesmolten boter. Strooi wat bloem erover en tik het overtollige eruit.


Pak het beslag er bij en vul het bakblik. Dit kun je met een spuitzak doen of gebruik twee theelepeltjes en verdeel het beslag over het bakblik. Tik het bakblik een paar keer op je aanrecht.


Bak de cakejes in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin. Ik stort ze meteen op een rooster, zodat ze kunnen afkoelen en ik een volgende lading kan maken. Vet het bakblik opnieuw in met boter, bestrooi weer met bloem en vullen maar.


Bestrooi ze met poedersuiker en genieten maar. Ook lekker zonder poedersuiker ;-).

Enjoy!  Liefs, Nicky


Bron:  Yvette van Boven - Homebaked

#bakken #madeleines #zoet

bottom of page