top of page

Ciabatta


Eigen brood maken, het is zo leuk om te doen! Jammer dat het deeg moet rijzen (kost altijd weer tijd), maar als je er tijd voor maakt en hebt is het zo de moeite waard. Wij maken vaak eigen brood, wanneer we een dagje in huis bezig zijn. Dan kan je gewoon met iets anders bezig zijn, dan wachten op het rijzen. Deze ciabatta is extra lekker met de Italiaanse olijfolie dip!

Bereiding: 30 minuten

Rijzen: 2 uur

Ingrediënten

Biga (Starter) * 125 gr bloem * 75 ml lauw water * 2 gr gist Tip: maak een avond van te voren

Ciabatta * 500 gr bloem * 400 ml lauw water * 3 gr gist * 6 gr zout * 4 el olijfolie

Hoe? Zo!

Meng alles goed door elkaar en kneed er een deeg van. Leg in een ingevette schaal, met een schone theedoek. Laat een nacht staan.

Voeg 500 gr bloem in een schaal en voeg de biga versnipperd hier aan toe. Giet 400 ml lauw water er bij, de gist en het zout. Roer goed door elkaar en klop het deeg goed voor een paar minuten.

Pak een schaal en besmeer deze met de olijfolie evenals je handen. Schenk als ware het deeg over in de ingevette schaal. Pak het deeg en vouw het meerdere keren om, totdat er zo goed als geen olijfolie meer op de bodem ligt. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat voor 1 uur rijzen.

Bestuif je werkplek met bloem en leg het deeg er op. Let op dat je niet te veel duwt op het deeg. Verdeel het deeg in twee stukken. Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinde terug naar binnen. Leg het ciabatta deeg op een bakplaat met bakpapier en laat nog een keer rijzen voor een uur (dek weer af met een theedoek).

Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden. Bak de ciabatta's in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Besmeer af en toe met water, zodat de bovenkant mooi bruinig kleurt.

De ciabatta's moeten hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat ze afkoelen. Extra lekker met een olijfolie dip.

Enjoy! Liefs, Nicky


#ciabatta #brood #Italiaans #hartig

bottom of page