top of page

Tarte tatin met cranberries en walnoten


Hmmm wie houdt er nou niet van appeltaart? De Franse variant, de tarte tatin is ook erg lekker. Net weer even wat anders met de walnoten, cranberries en crème fraîche.

Bereiding: 20 minuten + 35-40 min oventijd

Ingrediënten * 150 gr tarwebloem * 180 gr roomboter, op kamer temperatuur * 3 zoetzure appels * 150 gr suiker * 125 gr crème fraîche * 50 ml ijskoud kraanwater * Handje walnoten en cranberries

Hoe? Zo!

Snijd 80 gram van de boter fijn en voeg in een beslagkom met de bloem. Roer door elkaar heen. Voeg 40 gram van de suiker en het water toe en kneed snel met de hand tot een soepel deeg. Is het nog wat droog? Voeg dan een beetje extra water toe.

Maak een bal van het deeg en dek af met vershoudfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Schil de appels in parten, verwijder het klokhuis. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwarm een pan op het vuur en verdeel hier de 100 gram boter in. Smelt op laag vuur en voeg 110 gram suiker toe. Verwarm tot er een goudbruine karamel ontstaat. Giet de karamel in een dichte (!) bakvorm. Wij gebruikte een brownie blik. Plaat de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.

Rol het deeg uit zodat het even groot is als de bakvorm en bekleed de appels hiermee. Druk de randen van het deeg desnoods voorzichtig naar binnen.

Bak af in 35 tot 40 minuten. Laat 12 minuten afkoelen en zet een bord op de bakvorm en draai voorzichtig om.

Serveer warm met een beetje crème fraîche en voeg naar smaak wat walnoten en cranberries toe.

Enjoy!

Liefs Nicky en Daphne


#appels #zoet

bottom of page