top of page

Zwarte bonenburger met gegrilde groentes


We waren vooral nieuwsgierig toen we voor het eerst zwarte bonenburgers gingen maken, volgens recept van Femkekookt.nl. Het bleek een heerlijke burger en vele malen daarna volgden deze burgers op ons menu. Gaande weg hebben we wat ingredriënten achterwege gelaten en extra toegevoegd. Het is niet te vergelijken met een échte hamburger. Dat is ook niet de bedoeling, niet vergelijken maar gewoon van genieten!

Normaal sneden we een heel Turks brood op in vier stukken, maar we hebben mini Turkse broodjes bij Aldi gevonden: dan heb je een echt burgerbroodje ;-).

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten (4 burgers): Zwarte bonenburger * 400 gram zwarte bonen * 1 ui * 1 rode peper * 3 tenen knoflook * 1 paprika * 2 tl paprikapoeder * 2 tl komijnpoeder * Peper en zout * 1 ei * 5 el bloem * 1/2 courgette * Scheut olie * 1 Turks brood of 4 stuks mini Turks brood Guacamole: * 2 avocado's * 1 ui * 1 rode peper * 1/2 limoen * peper en zout

Handig Vergiet

Hoe? Zo!

Laat de bonen goed uitlekken in een vergiet. Maak alvast de guacamole. Prak de avocado en snijd de ui en peper fijn. Meng dit door elkaar met wat peper en zout.

Voor de bonenburgers: Snijd de ui, 1/2 paprika, knoflook en de rode peper fijn. Voeg een scheut olie toe in een pannetje en bak de ui, paprika, knoflook en peper totdat de ui glazig is.

Voeg de paprika en komijnpoeder toe en zet het vuur hoger. Bak het mengsel nog twee minuten en laat het dan afkoelen.

Prak de zwarte bonen fijn in een mengkom. Voeg het ui-mengsel hier aan toe met de bloem. Roer het goed door. Breng op smaak met wat peper en zout.

Tot slot voeg je het ei erbij en meng nogmaals goed. Als je mengsel nog te glad is, voeg dan wat extra bloem toe. Zet het voor ongeveer 10 minuten in de koelkast. Snijd de overige paprika in reepjes. Als je de courgette door de lengte door midden snijd kun je met een kaasschaaf mooie plakjes schaven. Grill de groentes en zet even aan de kant. Zet de grillpan met een scheut olie op middelhoog vuur. Gebruik een lepel om het mengsel in de pan te scheppen en vorm gelijk tot een burger. Verdeel het mengsel zo, dat je vier gelijke burgers hebt.

Heb even geduld voordat je ze om wilt draaien, als je het te snel wilt doen vallen ze uit elkaar. Bak ze in ongeveer 8 minuten gaar.

Bestrijk je Turkse brood met guacamole. Bekleed met een burger gevolgd door de gegrilde groentes. Aanvallen maar!

Enjoy!

Liefs, Nicky en Daphne


#bonen #hamburgers #courgette #avocado #vegatarisch

bottom of page