top of page

Aardbeienslof met pistache of blauwe bessen

Een slof is altijd zo lekker! De bodem met spijs hmmm. En elke topping is eigenlijk goed op een slof, toch? Een van mijn favorieten is toch echt de aarbeienslof. Heerlijk de zoete en frisse aardbeien in combinatie met de banketbakkersroom en de sloffenbodem. En het leuke is je kunt ze beleggen hoe jij wilt. Zo heb ik er wat blauwe bessen en pistache aan toegevoegd, extra lekker!Bereidingstijd: 1,5 uur

Ingrediënten (2 sloffen) Bodem * 250 gr bloem * 180 gr roomboter * 2 tl bakpoeder * 1 eidooier * 100 gr suiker * 180 gr bruine bastardsuiker * 1/2 citroen rasp * 1/4 tl zout

Topping * 150 gr spijs * 1 ei * 500 gr aardbeien * 250 ml slagroom * 30 gr suiker * Slagroomversteviger (optioneel) * Handje blauwe bessen of pistache

Banketbakkersroom * 500 ml melk

* 1 vanillestokje

* 100 gr suiker

* 2 eidooiers

* 45 gr maïzena

Handig Sloffen vorm (maar kan ook met een ronde springvorm, laat dan de onderkant achterwege)

Spuitzak


Bestel je boodschappen online!

Hoe? Zo!

Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen en mix tot een soepel beslag. Wanneer het beslag goed is, dan breekt het niet, maar blijft het soepel. Test dit door een stukje deeg te pakken, rol er een staafje van en buig deze. Breekt hij of verschijnen er scheurtjes? Nog even iets langer mixen! Als het staafje mooi buigzaam is en soepel blijft, dan is je deeg klaar!


Maak een bol van het deeg en pak in met huishoudfolie. Laat voor een uur rusten in de koelkast.


Maak ondertussen alsvast de banketbakkersroom. Giet 450 ml melk in een pan. Schraap het vanille uit het stokje en voeg dit, met de stokjes toe aan de melk. Breng aan de kook en haal dan de stokjes uit de melk.


Voeg de overige melk (50 ml) in een kom en klop met de eidooiers en suiker goed door elkaar zodat het een mooi glad papje wordt. Klop als laaste de maizena erdoor heen.


Voeg de gekookte melk voor de helft al roerende toe aan het papje. Giet dit vervolgens terug bij de melk. Breng aan de kook en blijf de hele tijd roeren. Laat het zachtjes doorkoken, het wordt vanzelf dikker. Blijf roeren voor ongeveer 2 minuten.


Giet de banketbakkersroom op een platte schaal en dek af met huishoudfolie. Zorg er voor dat de folie op de room ligt, dan voorkom je velletjes op de room. Laat afkoelen buiten de koelkast.


Mix het amandelspijs met een half ei, zodat het spijs lekker soepel wordt. Blijft het wat stug, voeg dan een heel ei toe.


Haal het beslag uit de koelkast en bestrooi je werkplaat met wat bloem. Rol het deeg uit met ongeveer een dikte van 8 mm. Druk met een ingevette sloffenring op het deeg en leg het stuk deeg met de sloffenring op een met bakpapier beklede bakplaat.


Spuit het amandelspijs met een spuitzak op de bodem, houd ongeveer 1,5 cm vrij bij de randen.


Bak de sloffen af in ongeveer 23 minuten. Heb je maar één sloffen ring? Dan kan je ze om de beurt bakken óf bewaar het overgebleven deeg in de diepvries. Handig voor een andere keer.


Klop de slagroom met het suiker tot een mooie stevige room. Gebruik eventueel een slagroomversteviger.


Als de sloffenbodem gaar is laat je deze afkoelen. Wanneer hij is afgekoeld spuit je de banketbakkersroom er op en beleg je hem met aardbeien. Eventueel aanvullen met pistache noten of bosbessen!


Als laatste kan je er toefjes slagroom opspuiten of zet er een bakje slagroom naast.


Dat wordt smullen!


Liefs,

Nicky


Bron: Rutger Bakt


#bakken #aardbeien #slof #taart

bottom of page