top of page

Boterkoek met pistache

Als kind maakte ik heel vaak boterkoek. Lekker makkelijk waarschijnlijk? En omdat toen een meester (groep 3 gok ik?) dol was op boterkoek, bakte ik meerdere keren een boterkoek voor meester Sam. Ja, dat weet ik nog goed. Toen ik onlangs boterkoek op social voor bij zag komen, deed dat me denken aan vroeger. En toen ik bedacht dat ik nog pistache nootjes op voorraad had, wist ik: ik ga een boterkoek maken mét pistache noten. In eerste instantie wilde ik er gehakte pistache doorgooien, maar een pistache-pasta leek mij een beter idee. Dan kleurt het koek groen en blijft het boterkoekje lekker smeuig.

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oven

Ingrediënten * 50 gr pistache noten * 1 el olijfolie * 200 gr roomboter * 250 gr bloem * 200 gr suiker * 8 gr vanillesuiker * 2 eieren * snufje zout


Bestel je boodschappen online!


Handig Brownie bakblik of boterkoekvorm Keukenmachine (Hand)mixer


Hoe? Zo!

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in met boter. Ik gebruikte een brownies bakblik van ongeveer 20 cm. Mix de boter met de suiker en het vanillesuiker. Voeg hier 1 ei aan toe en mis tot een glad geheel. Voeg het bloem en een snuf zout er aan toe en mix weer door elkaar.


Voeg de gepelde pistache noten in een blender met een eetlepel olijfolie. Mix totdat het een pasta is. Je kan een beetje extra olijfolie toevoegen als de pasta iets te hard is, maar pas op dat je er niet te veel aan toevoegt.


Schep de pistache-pasta bij het boterkoekbeslag. Kneed door elkaar en verdeel het beslag in het bakblik.


Maak eventueel met een vork een patroon op de bovenkant van de boterkoek.


Kluts het over gebleven ei en besmeer de boterkoek hier mee in.


Bak af in ongeveer 25 minuten, tot hij mooi bruin kleurt.

Laat de boterkoek goed afkoelen en laat zeker een paar uur staan voordat je hem aansnijdt. Anders is ie nog zacht, waardoor hij uit elkaar kan vallen.

Liefs,

Nicky


#bakken #boterkoek #pistache

bottom of page