top of page

Foccacia met bloemen en truffelolie

Een leuke nieuwe trend in de foodies wereld is een foccicia bakken met een kunstzinnige draai: met groenten, kruiden of andere ingrediënten maak je een waar schilderij van je foccicia. Niet alleen lekker, maar ook erg leuk om te maken. De variaties zijn eindeloos, gebruik ingrediënten die je lekker vindt en maak er wat leuks van. Niet zo veel inspiratie? Maak dan die van mij na ;-).

Totale bereidingstijd: 1 uur en 40 min

Voorbereiding: ± 80 minuten (incl. rijzen)

Oven: 20 minuten


Ingrediënten (voor 1 kleine foccacia, verdubbel voor 1 grote) Brood

* 200 gr witbroodmeel, plus extra voor het bestuiven

* 50gr fijngemalen griesmeel

* 3 gr gedroogde gist

* 1/2 el suiker * 1/2 el zeezout

* Extra vergine olijfolie

* 150 ml lauwwarm water Tip: je kunt ook in de supermarkt een pakje pizza/foccacia bloem halen, deze is snel klaar en hoeft niet te rijzen. Natuurlijk wel iets minder lekker, maar alsnog krijg je een lekker brood.

Beleg * 1 rode ui * Paar cherry tomaatjes * Paar sprietjes bieslook * 2 teentjes knoflook * Basilicum * 2 el sesamzaad * 1 el truffelolie

Handig Mixer

Hoe? Zo!

Meng beide meelsoorten en ½ eetlepel zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.

Vul een maatbeker met 150 ml lauwwarm water en voeg de gist en suiker toe. Roer het door elkaar, zodat de gist wordt geactiveerd. Begint het te schuimen? Giet het langzaam in het kuiltje en meng tot alle ingrediënten samenhang gaan vertonen.

Kneed het deeg 5 minuten op een schoon werkvlak bestuift met meel, tot het deeg zacht en soepel is.

Vet een grote mengkom in met olijfolie en leg vervolgens het deeg erin. Bestuif met wat meel en dek af met een schone theedoek. Laat 30 minuten op een warme plaats rijzen, totdat de volume is verdubbelt.


Snijd ondertussen de uien in ringen, de tomaten en knoflook in stukjes. Snijd hier verschillende vormpjes van zodat je wat variatie krijgt. De uienringen kun je een beetje los halen en zo variëren met de groottes, sommige kun je opvullen met stukjes knoflook. Pluk wat stengels / blaadjes basilicum en snijd de bieslook in verschillende lengtes.


Als het deeg is gerezen kun je er met je vuisten in duwen, vouwen en slaan. Kneed het deeg en verdeel het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het nog eens 20 minuten rijzen, waarbij je het bakblik weer afdekt met een schone theedoek. Beleg met je ingrediënten en strooi de sesamzaad aan de onderkant van het brood. Als laatste smeer je de foccacia in met een beetje truffelolie.

Bak de focaccia in 20 minuten af, of tot de bovenkant goudbruin is!

Enjoy!

Liefs, Nicky


#bakken #foccacia

bottom of page